пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Сьогодні в Україні і світі Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.
Під час Другої світової війни жертвами масового знищення євреїв стали близько 4,5 мільйона дорослих та півтора мільйона дітей.
27 січня 1945 року Радянська армія звільнила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау, у якому загинуло, за різними даними, від 1,5 до 2,2 мільйона людей.
Президент України Петро Порошенко у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту закликає не допустити відродження тоталітарних імперій, ідеологій та практик, що породжують злочини проти людства.
"Голокост - одна із наймасштабніших трагедій в історії земної цивілізації, жахливий нацистський злочин, породжений культивуванням антилюдської ідеології. Мільйони невинних людей було знищено лише за належність до єврейського народу. Нормальна людська свідомість відмовляється це сприймати. Сьогодні нечисленні уже свідки оповідають нам про ті страшні події, а мовчазні схили та меморіали Бабиного Яру, інші місця упокоєння жертв нацизму несуть пам'ять про загиблих у віки. Це наш спільний біль. Він щемить у серцях українців, ятрить рани нашої багатостраждальної землі, гіркими рядками повнить книгу буття українського народу", - наголосив президент.

Немає коментарів:

Дописати коментар